Menu

Planten op kantoor zijn gezond, dat blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Groen is goed en biedt enkele gezondheidsvoordelen voor medewerkers. Vandaar dat veel organisaties hun kantoor verrijken met beplanting. In dit artikel leggen we uit welk positief effect planten op kantoor met zich meebrengen. Handig om te weten, zeker als u overweegt om kamerplanten aan te schaffen. Leest u mee?

De gevolgen van slechte luchtkwaliteit en binnenluchtvervuiling

Een goede luchtkwaliteit binnen een kantooromgeving is van belang. Een verhoogd niveau van binnenluchtvervuiling kan namelijk invloed hebben op de productiviteit. Uit een onderzoek van de Britse universiteit van Surrey¹ kwam naar voren dat mensen in dat geval klachten ervaren met ademhaling, droge ogen en droge huid. De intensiteit van deze symptomen neemt toe wanneer de binnenlucht in een kantoor niet bevochtigd wordt. Reden genoeg dus om het kantoor te voorzien van planten, nietwaar?

Waarom planten op kantoor gezond zijn

Er zijn luchtzuiverende planten die een gezondere werkomgeving mogelijk maken. Uit een bekend onderzoek van Wageningen University & Research2 blijkt dat planten een hogere luchtvochtigheid creëren en een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand. En ze leiden tot een grotere medewerkerstevredenheid én brengen minder ziekteverzuim teweeg. De impact groeit naarmate mensen vermoeid of gestrest zijn. Zij hebben dan ook baat bij het herstellend effect van planten.

Planten hebben een gunstige werking op de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Beplanting brengt namelijk het gevoel van de natuurlijke omgeving terug. En dat is een omgeving waar mensen zich toch het best thuis voelen. Mensen komen namelijk eerder tot rust en kunnen zich beter ontspannen. Daarbij herstellen ze sneller van vermoeidheid en overbelasting.

De positieve effecten van planten op kantoor

Wat zijn de positieve punten aan planten op het kantoor? Uit de diverse onderzoeken zijn meerdere gezondheidsvoordelen te definiëren. Deze effecten laten het verschil zien tussen werkruimten mét en zonder beplanting.

 • Een stijging van de luchtvochtigheid van 5 tot 17%: in de winter is de relatieve luchtvochtigheid zelfs tot 17% verbeterd ten opzichte van kamers zonder planten2.
 • Aanzienlijk minder gezondheidsklachten: dankzij planten dalen oogirritatie (52%), ademhalingsklachten (43%), longaandoeningen (12%) en astmatische klachten (9%)2.
 • 20% minder ziekteverzuim: mensen melden zich minder vaak ziek (20%) wanneer zij werken in een kamer met planten. Per medewerker per jaar is dat ruim 1,5 ziektedag2.
 • Een betere temperatuurverdeling: dankzij planten op de werkvloer ervaren mensen de temperatuur in een ruimte minder snel als te warm of te koud2.
 • Een meer aangename werkplek: een werkruimte met planten wordt door meer mensen (stijging van 26%) als aantrekkelijk bestempeld2.
 • 15% stijging van het welzijn van medewerkers: na beplanting in het kantoor ervaren medewerkers een positievere gemoedstoestand en sneller herstel van stress3.
 • Een stijging in productiviteit én creativiteit: mensen functioneren beter dankzij planten. De productiviteit, creativiteit en concentratievermogen stijgen met 15%3.

 

Planten verdienen zich snel terug

Is het financieel interessant om beplanting in het kantoor aan te schaffen? Het antwoord is volmondig: Ja! Medewerkers functioneren op de lange termijn namelijk beter én het ziekteverzuim gaat naar beneden. De investering in binnenplanten voor het kantoor zijn vaak binnen één jaar al terugverdiend. En zeg nu zelf dat is de moeite waard, toch?

Deze planten op kantoor werken luchtzuiverend

Er zijn enkele planten die een sterke luchtzuiverende werking hebben. Daarmee zijn deze planten uitermate geschikt voor een kantooromgeving:

 • Lepelplant (Spathiphyllum): deze plant zet CO2 erg effectief om in zuurstof en filtert chemische stoffen uit de lucht. Gaat het om luchtzuivering, dan staat de lepelplant met stip bovenaan.
 • Dracaena (Drakenbloedboom): deze boom is sterk in het filteren van xyleen, benzeen en formaldehyde. En daarmee is het één van de best luchtzuiverende planten.
 • Calathea: in het lijstje met luchtzuiverende kamerplanten mag de calathea niet ontbreken. Hoe groter de plant, hoe groter de hoeveelheid CO2 die in zuurstof omgezet wordt en des te beter de luchtvochtigheid.
 • Kentia palm (Rietpalm): als één van de meest luchtzuiverende kamerplanten zuivert de rietpalm de lucht van veel schadelijke stoffen. En deze plant zet CO2 om in zuurstof en verhoogt de luchtvochtigheid.

 

Kies de juiste planten voor uw kantoor

Overweegt u om kamerplanten aan te schaffen voor uw werkruimte? Neem luchtzuiverende planten dan absoluut mee in het plan. De specialisten van Roessink stemmen samen met u af welke interieurbeplanting het beste bij uw werkomgeving past. En welke u en uw medewerkers de meeste gezondheidsvoordelen oplevert. Neem gerust contact op.

 

Bronnen:
¹ https://www.researchgate.net/publication/234167123_Greening_the_office_and_job_satisfaction
2 https://www.wur.nl/nl/show/minder-ziekteverzuim-op-de-werkvloer-neem-een-plant.htm
3 https://bregroup.com/wp-content/uploads/2018/03/5-Ed-Suttie-and-Flavie-Lowres-Biophilic-ecobuild1.pdf
4 https://www.rivm.nl/documenten/green-deal-duurzame-zorg-natuur-en-gezonde-zorgomgeving

Offerte aanvragen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Menzis Wageningen
Project

Menzis Wageningen

Als een kantoor compleet op de schop gaat, dan kan ook de interieurbeplanting niet achterblijven.

Samen zoeken we de interieurbeplanting uit zodat het naar uw smaak en wens is.

Contactformulier
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactgegevens

Keijenborgseweg 2a | 7021 KP Zelhem | The Netherlands
0314 – 34 52 14 | E info@roessink.com

 • Nieuwsbrief

  Updates ontvangen? Ontvang maximaal 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.