Menu

Een investering in een groene werkplek verdient zich terug door een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit, zo blijkt uit een studie uit 2019 door Wageningen Environmental Research. Die algehele uitkomst wordt opgesplitst in zes specifieke, positieve effecten van beplanting op de werkplek.

1.    Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheidsgraad is een goede graadmeter voor het binnenklimaat en ligt idealiter tussen de 40 en 60 procent. Over het algemeen is de luchtvochtigheid binnen te laag, zeker in de winter. In ruimten met planten is de luchtvochtigheid gemiddeld 5% hoger dan in ruimten zónder planten. In de winter is dit percentage zelfs 17%.

2.    Thermisch comfort

Een veelgehoord probleem: de ene collega heeft het te koud en de ander te warm. Planten brengen deze uitersten dichter bij elkaar. Medewerkers ervaren een kantoorruimte met beplanting minder snel als te warm of te koud.

3.    Aantrekkelijkheid

Een groene werkplek scoort hoger. Mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als 26% aantrekkelijker om te zien, zo toont bovengenoemde studie. Bijkomend voordeel: als werkgever wordt u ook aantrekkelijker voor potentiële werknemers.

4.    Gemoedstoestand

Dit begrip is wat algemener van aard en wordt subjectiever gemeten. De zelf-ervaren gemoedstoestand onder medewerkers verbetert na beplanting van de werkplek. De gemoedstoestand heeft uiteraard ook weer een verband met het vorige effect: de aantrekkelijkheid.

5.    Tevredenheid over functioneren

Na de beplanting van het kantoorinterieur blijken medewerkers meer tevreden over hun eigen functioneren. Dat hangt dan weer nauw samen met de verhoogde arbeidsproductiviteit.

6.    Minder ziekteverzuim

Het ziekteverzuim ligt lager onder mensen die werken in een ruimte met planten. Werkgevers kunnen rekenen op een gemiddelde van 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar. Dat is een opzichzelfstaand positief effect, maar ook een direct gevolg van bovenstaande 5 effecten.

Investeer in groen

Enkele effecten hierboven kunnen ook op andere manieren worden behaald. De luchtvochtigheid bijvoorbeeld kan worden verbeterd met een goed ventilatiesysteem. Het een hoeft het ander zeker niet uit te sluiten, maar interieurbeplanting is een lagere (en energiezuinigere) investering dan een ventilatiesysteem. Daarnaast wordt het esthetische effect (de aantrekkelijkheid) en de natuurlijke ervaring van groen alleen behaald met interieurbeplanting.

Meer weten?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerd project

Urban Jungle bij VORM Rotterdam
Project

Urban Jungle bij VORM Rotterdam

Eerst het groen. Dan het kantoor. Dat is de visie van VORM. Dat wil zeggen dat deze Rotterdamse bouwer en projectontwikkelaar het kantoor als het ware om het groen heen heeft gebouwd.

Contactformulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactgegevens

Keijenborgseweg 2a | 7021 KP Zelhem | The Netherlands
0314 – 34 52 14 | E info@roessink.com

  • Nieuwsbrief

    Updates ontvangen? Ontvang maximaal 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.