Menu

De positieve effecten van interieurbeplanting – Een investering in een groene werkplek verdient zich terug door een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Dit blijkt uit een studie uit 2019 door Wageningen Environmental Research. Die algehele uitkomst wordt opgesplitst in zes specifieke, positieve effecten van beplanting op de werkplek.

1.    Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is een goede graadmeter voor het binnenklimaat. De ideale luchtvochtigheid ligt hierbij tussen de 40 en 60 procent. Over is het algemeen is de luchtvochtigheid te laag, zeker in de winter. In een ruimte met planten is de luchtvochtigheid gemiddeld 5% hoger dan in een ruimte zonder planten. En in de winter? Dan is het verschil zelfs ruim 17%!

2.    Thermisch comfort

Het is een veelgehoord probleem op de werkvloer: de ene collega heeft het te warm en de andere collega heeft het te koud. En dat is niet prettig. Planten brengen daarentegen deze uitersten een stuk dichter bij elkaar. Hierdoor ervaren medewerkers een kantoorruimte met beplanting minder snel als te warm of te koud. Een win-win situatie voor het gehele kantoor.

3.    Aantrekkelijkheid

Een groene werkplek scoort hoger onder de mensen. Werknemers beoordelen hun werkplek, na beplanting, als 26% aantrekkelijker om te zien. En een bijkomend voordeel? Als werkgever bent u aantrekkelijker voor potentiële werknemers.

4.    Gemoedstoestand

De gemoedstoestand. Een begrip dat algemener van aard is en dus subjectiever wordt gemeten. Na beplanting van de werkplek verbetert de zelf-ervaren gemoedstoestand onder medewerkers. Ze voelen zich prettiger. Daarbij heeft het ook een direct effect met de aantrekkelijkheid van een werkomgeving.

5.    Tevredenheid over functioneren

Na de beplanting van het kantoorinterieur blijken medewerkers meer tevreden over hun eigen functioneren. En dat is een prettig gevoel voor zowel de werknemer als de werkgeven. Dat hangt dan weer nauw samen met de verhoogde arbeidsproductiviteit.

6.    Minder ziekteverzuim

Het ziekteverzuim ligt lager onder mensen die werken in een ruimte met planten. Werkgevers kunnen rekenen op een gemiddelde van 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar. Dat is een opzichzelfstaand positief effect, maar ook een direct gevolg van bovenstaande 5 effecten.

Investeer in groen en ervaar de positieve effecten van interieurbeplanting

Enkele effecten hierboven kunnen ook op andere manieren worden behaald. De luchtvochtigheid bijvoorbeeld kan worden verbeterd met een goed ventilatiesysteem. Het een hoeft het ander zeker niet uit te sluiten, maar interieurbeplanting is een lagere (en energiezuinigere) investering dan een ventilatiesysteem. Daarnaast is het esthetische effect (de aantrekkelijkheid) en de natuurlijke ervaring van groen alleen behaald met interieurbeplanting.

Meer weten?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerd project

Urban Jungle bij VORM Rotterdam
Project

Urban Jungle bij VORM Rotterdam

Eerst het groen. Dan het kantoor. Dat is de visie van VORM. Dat wil zeggen dat deze Rotterdamse bouwer en projectontwikkelaar het kantoor als het ware om het groen heen heeft gebouwd.

Contactformulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactgegevens

Keijenborgseweg 2a | 7021 KP Zelhem | The Netherlands
0314 – 34 52 14 | E info@roessink.com

  • Nieuwsbrief

    Updates ontvangen? Ontvang maximaal 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.